Ga naar content
nwb waterinnovatiefonds logo
Terug naar overzicht

08-02-2024

Torwash wint publieksprijs waterinnovatiefestival

Op het Waterinnovatiefestival 2023/’24 ging het project Torwash van het waterschap Aa en Maas naar huis met de Publieksprijs. In totaal kreeg publiekslieveling Torwash maar liefst 555 van de 3134 uitgebrachte stemmen. Het NWB-Waterinnovatiefonds verstrekte in 2023 een lening aan de onderneming, een spin-off van TNO en voelt zich aan het bedrijf verbonden.

NWB-Waterinnovatiefonds voorzitter Stefan Kuks: Het NWB-Waterinnovatiefonds is blij en best trots over de toekenning. Onze lening aan Torwash bewees al dat we vertrouwen hadden in hun innovatieve techniek en zakelijke onderbouwing. De publieksprijs toont daarnaast aan dat die ook bij anderen tot de verbeelding spreekt. Dat Torwash nu al werd gepresenteerd met de koosnaam knikkerbaan geeft wel aan dat de bedenkers kunnen rekenen op veel sympathie. Ook dat element is belangrijk voor een bedrijf dat zich ontwikkelt en zakelijk op eigen benen wil kunnen staan.

Slibloos zuiveren
Torwash richt zich op slibloze waterzuivering. Daarvoor werkt het samen met een rioolwaterzuivering van waterschap Aa en Maas, waar via drie verschillende bewerkingsmethodes biobrandstof, biogas, kunstmest en grondstoffen voor nieuwe plastics worden gemaakt uit slib, nat maaisel en gemengde plastics.

Veel animo voor Waterinnovatieprijs
 In totaal kon deze editie van de Waterinnovatieprijs worden gestemd op meer dan 60 verschillende inzendingen. Naast Torwash vielen de hoogheemraadschappen Hollands Noorderkwartier en Delfland en de waterschappen Brabantse Delta, Aa en Maas en Vechtstromen in de prijzen.